Back to Top

031 508 198

info@medisense.si

Razbijamo 10 znanih mitov o lepoti in kozmetiki


Obstaja vsaj 10 mitov o lepoti in kozmetiki, ki krožijo po medijih, s katerimi vas zavajajo prodajalci in jih je dobro poznati, preden se odločite za kozmetični posegMit 1: Nekateri izdelki delujejo bolje kot botoks ali polnila


Dejstvo: 

V zadnjih letih kozmetična podjetja prav tekmujejo, katero se bo bolje odrezalo pri trditvah, da njihovi izdelki delujejo tako dobro, kot plastične operacije ali polnila.

Trdijo seveda, da njihovi izdelki niso tako nevarni kot botoks ali druge injekcije...

Resnica pa je, da se botoks le sliši zelo nevarno, dejansko pa je zelo raziskana in učinkovita sestavina. Ne zagovarjamo botoksa in injekcij, a vendar nobena kremica ali gel ne moreta tako hitro in tako lepo prikazati učinkovanja kot botoks.

Ne glede na to, kaj trdijo na ovitkih in reklamnih materialih, to pač ni mogoče - restylane ali aretcoll ali botoks niso magična zdravila za gubice, vendar pomagajo pri izgledu.

Verjeti, da lahko krema stori enako, je pravzaprav utopija... Zaenkrat torej še ne obstajajo kozmetični pripravki, ki bi ob službo spravili plastične kirurge :)

Mit 1: Nekateri izdelki delujejo bolje kot botoks ali polnilaMit 2: Izdelke za nego kože moramo izbirati glede na svojo starost

Dejstvo:


Resno ? 

Torej vse, ki jih imajo nad 50, imajo zrelo kožo in to popolnoma enako ?

Enako mastno ali suho, aknasto in rdečičasto ?

Po tej logiki ženska pri 45-ih ne bi smela uporabljati kreme kot pri 50-ih, tista pri 80-ih pa ja.

Vedeti morate, kakšen tip kože imate in se za kremo odločati na tej podlagi. Kot nimamo vsi enakega krvnega tipa, ni vsaka koža pri 30-ih ali 50-ih enaka. Svojo dnevno nego kože izbirajte glede na to, ali imate mozoljčke, ali imate zamašene pore, je vaša koža mastna ali izredno suha, če je vaša koža poškodovana od sonca ali morda trpite za psoriazo, rozaceo, alergijami ...

Vsa ta stanja s starostjo kože nimajo prav nobene veze, zato trditve "za zrelo kožo" in podobno jemljite zelo z rezervo.

Seveda ti izdelki vsebujejo več hranilnih snovi, sestavin proti staranju in madežem in tako dalje, a prvo in osnovno merilo pri izbiri kreme naj bo tip vaše kože.

Mit 2: Izdelke za nego kože moramo izbirati glede na svojo starost


Mit 3: Izdelki z oznako "hipoalergeno" so boljši za občutljivo kožo


Dejstvo:

"hipoalergeno" je pravzaprav neumna beseda, ki nima veliko pomena.

Gre za običajno marketinško prodajno potezo v svetu kozmetike, ki pa naj bi označevala, da izdelek ne povzroča alergij in je zato bolj primeren za občutljivo kožo.

Trditve, da taki izdelki nikoli in nikomur ne povzročajo alergij, je enostavno laž, in hkrati ne drži, da bi bili ti izdelki kaj boljši za občutljivo kožo. Zanimivo je namreč, da na svetu ne obstajajo testi, standardi ali norme, ki bi določale, kdaj izdelek velja za "hipoalergenega", kar pomeni, da lahko to trdi na svojem izdelku prav vsak proizvajalec.

Izdelke torej tako označujejo, ker enostavno to smejo.

Kot kupci moramo potemtakem vedeti, da lahko tudi ti izdelki vsebujejo problematične sestavine, ki so znane po tem, da povzročajo alergijske reakcije. Beseda "hipoalergeno" naj torej ne bo kriterij za izbiro, kaj namažete na koža ali česa pač ne.

Mit 3: Izdelki z oznakoMit 4: Temnejše madeže je najbolje negovati s posvetlitvenimi kremami in izdelki, ki jih prekrivajo

Dejstvo:

Načeloma te madeže imenujejo tudi starostne pege ali starostni madeži, kar pa je seveda napačno poimenovanje.

Temnejši madeži ali starostne pege niso neposredna posledica staranja, ampak rezultat dolgoletnega izpostavljanja soncu oziroma nezaščitenega izpostavljanja soncu, ko se telo ne zmore braniti (npr. med nosečnostjo ali po njej, med menopavzo...), kar si lahko dokažete kar sami !

Preverite kožo na delu telesa, ki je običajno skrit pred soncem (notranji del nadlahti) in kožo obraza - kako je nadlaht lepa, gladka - stavimo, da tam ni nobenega pigmentnega madeža ali starostne pege !

Ne pozabite pa, da sončni žarki prodirajo tako skozi okna kot v globoki senci ... Zavedati se morate še nečesa: izdelki, za katere trdijo, da bledijo ali svetljivo temne madeže, po testiranjih ne vsebujejo nobene sestavine, ki bi sploh kaj vplivala na barvo madežev ali peg, saj bi s tem izdelki morali posegati v kožno strukturo in tvorjenje melanina (rjavega pigmenta v koži), kar pa lahko dosežemo le s konkretnimi posegi v kožo (npr. obsevanje z laserjem).

Tudi če ti izdelki vsebujejo kako sestavino, ki je znana po beljenju, jo običajno vsebujejo v tako nizkih količinah, da so trditve o beljenju navadna laž :) 

V osnovi vam torej svetujemo, da se izogibajte soncu in uporabljajte dobre kreme z zaščito, saj vam drugače temni madeži in starostne pege ne uidejo, razen če imate gensko res popolno zasnovano kožo. Sončno zaščito uporabljajte povsod, na obrazu, na vratu, po rokah in dekolteju, po telesu pa tudi, kadar imate bolj prozorna ali redko tkana oblačila. Svetujemo vam tudi, da izberete kreme, ki vsebujejo cinkov ali titanov oksid, saj te delujejo še močneje.

V kolikor pa na koži že zaznavate temnejše madeže, vam priporočamo uporabo izdelkov s hidrokvinonom (hydroquinone), saj edini resnično osvetljuje kožo, ga pa v kozmetiki uporabljajo že tako dolgo, da je njegova uporaba raziskana in dokazano varna. Kot dodatno nego pa priporočamo tudi uporabo AHA ali BHA kislin, za res hude primere pa bo najbolje, da se dogovorite za kontrolni pregled pri specialistu za laserske posege, saj so se tam pokazali resnično dobri rezultati.

Vseeno pa ne pozabite, da sta sončna zaščita in skrivanje pred soncem tudi po posegih z laserjem nujna in obvezna!

Mit 4: Temnejše madeže je najbolje negovati s posvetlitvenimi kremami in izdelki, ki jih prekrivajoMit 5: Ženske z odraščanjem izgubljajo akne

Dejstvo:

Ha ha ha :) No, saj ni tako smešno, a vendar - akne niso rezervirane za mladoletnice in pubertetnice. Resnici na ljubo se večina žensk, ki jih prizadenejo akne, z njimi bori celo življenje, tudi v tridesetih, štiridesetih, petdesetih in starejših letih. Vsakdo, ki dobi akne med puberteto, jih torej ne bo preraste, zato se je nujno naučiti, kako z njimi živeti in kako jih najbolje negovati.

Mit 5: Ženske z odraščanjem izgubljajo akneMit 6: Ličila povzročajo akne

Dejstvo:

Najbrž ne. Trenutno še ni raziskave, ki bi pokazala relacijo med nanašanjem ličil in aknami, ni pa niti jasno, katere sestavine v kozmetičnih izdelkih naj bi bile problematične.

Res pa je, da nekatere ženske vseeno dobijo izpuščaje in akne po nanosu določenih kozmetičnih izdelkov, kar pa je dejansko alergijski odziv kože na ta izdelek in gre za posamične primere.

Vedeti moramo tudi, da se na kozmetičnih pripomočkih (čopičih, blazinicah za nanašanje pudra ...) nabirajo bakterije, ki povzročajo akne - to pomeni, da aken ni povzročil kozmetični izdelek amprak pripomoček, s katerim ste ga nanesli, kar pa so lahko tudi roke !

Mit 6: Ličila povzročajo akneMit 7: "Naše raziskave kažejo ..." je odlična referenca za izdelek

Dejstvo:

V svetu kozmetike obstaja poseben oddelek, ki se ukvarja samo z zvenečimi izjavami in trditvami, ki pa običajno nimajo prav ničesar skupnega z resničnimi raziskavami.

"Naše raziskave" se lahko nanašajo na 5 mladih deklet, ki so zaposlene v kozmetičnem podjetju in so te izdelke preizkusile ... Dejanske raziskave se odvijajo finančno in fizično neodvisno od podjetij in sicer na ubiverzah in v laboratorijih, z nadzorovanimi pogoji raziskovanja in z veliko večjim številom testiranj in testirancev.

Pomembno je, da se zavedamo, pod kakšnimi pogoji so raziskave izvedene - glede prej-potem slik, ki jih vidite pri izdelkih proti gubam, namreč večini raziskovanih žensk najprej sperejo obraz in ga nato namažejo z alkoholom, zato so prve slike "pred uporabo" prav grozljive. Saj veste, kako alkohol uniči kožo, kajne ?

Paula Begoun je v svoji 25-letni karieri od vseh izdelkov, ki jih je dobila v testiranje, le od petih izdelkov dobija dejanske študije iz laboratorijev!Mit 8: Nanašanje kolagena na kožo bo pripomoglo k tvorbi kolagena in elastina in izboljšalo stanje gub in gubic

Dejstvo:

Kolagen in elastin sta super za vezavo vode na druge sestavine v kremah, vendar žal ne moreta prodreti v kožo, da bi ji kot od znotraj pomagala k elastičnosti in proti staranju.

Molekula kolagena je namreč v večini kozmetičnih sredstev prevelika, da bi lahko sploh prodrla v kožo. No, pa tudi kadar je ustvarjena kot dovolj majhna, je koža enostavno ne more tako vezati na svoje celice, da bi se vezala na obstoječe kožne kolagenske elemente. Obstajajo bežne študije, ki so pokazale, da je kolagen učinkovit pri vlaženju kože, zato torej ni popolnoma zanemarljiv, ni pa dobro, če je glavna in večinska sestavina vaših kozmetičnih izdelkov.

Tudi če si damo kolagen vbrizgati v kožo, ne bo odpravil obstoječih gubic, saj to ni polnilo, poškodovana koža (guba) pa se ne more nikoli več zravnati (razen torej s polnilom).

Še manj pa je raziskav, ki bi potrdile, da elastin deluje, kadar ga na kožo nanašamo od zunaj. No, pa še nekaj naj dodamo: če bi kolagen in elastin na kožo nanašali v neizmernih količinah (preko krem ali injekcij), bi se ti dve snovi na enem mestu nakopičili in tvorili bunkice, saj ju naše celice ne zaznavajo kot svoja elementa in ju ne bi bile sposobne enakomerno razporediti po površini ali izločiti.

Mit 8: Nanašanje kolagena na kožo bo pripomoglo k tvorbi kolagena in elastina in izboljšalo stanje gub in gubic
Mit 9: Kreme za okoli oči so posebno zasnovane prav za to področje

Dejstvo:

Nobena raziskava ne kaže, da bi področje okoli oči potrebovalo kaj drugačne sestavine, kot koža kjerkoli druge na obrazu. Tudi če bi obstajale sestavine, ki jih posebej potrebuje področje okoli oči, to iz nalepk na kozmetičnih izdelkih ni prav nič razvidno: njihove sestave so namreč čisto "naključne" in v večini primerov kar enake kot d drugih izdelkov istega proizvajalca.

RESNICA: večinoma vam zaračunajo še enkrat več za pol manj količine izdelka.

Za "hec" vas izzivamo, da kar takoj preverite sestavine na svojih izdelkih za obraz in za okoli oči - sporočite nam, v čem se razlikujejo !

Kreme za področje okoli oči so še ena domislica oziroma kar kaprica kozmetične industrije. Boste nasedli ?

Mit 9: Kreme za okoli oči so posebno zasnovane prav za to področjeMit 10: Resnično obstajajo izdelki, ki lahko odstranijo gube

Dejstvo:

Na žalost te čarovnije še ne poznamo. Ne poznamo niti zvarkov, niti kombinacije izdelkov niti še tako dragih serumov in krem, ki bi lahko gube zgladile ali jih preprečile.

No, razen tega, da bi vedno uporabljali dobro kremo proti sončnim žarkom in nikoli, ampak nikoli v življenju porjaveli. A ne govorimo o gubah, ki jih povzroča suha koža - te lahko popravimo z dobro vlažilno kremo ...

Gube in gubice, ki jih opažamo na svojem obrazu, nas spravljajo ob živce, so posledica vpliva sončnih žarkov in neizbežnega staranja oziroma nesposobnosti kože, da bi sama gladila posledice, saj se struktura kože z leti drastično spreminja.

Ne glede na to, kako drago in znano kozmetiko kupujete, dejstvo ostaja, da lahko le plastična kirurgija ali polnila (botoks) izničijo znake let na našem obrazu. Na svetu obstaja resnično na tisoče izdelkov proti gubam, za glajenje gub, proti staranju ..., ki lahko trdijo karkoli želijo, a niti eden od izdelkov ne more izbrisati že nastalih gub. No, ja, še vedno pa se teh izdelkov daleč največ proda - očitno si vsi želimo magične rešitve, ki pa je brez dermatologa ali plastičnega kirurga pač ne moremo.

Naj na kratko opišemo raziskavo, ki jo je naredila strokovna revija Skin Research and Technology v letu 2007, v kateri je primerjala učinke poceni vlažilne kreme za obraz in pa luksuznega lončka drage kreme. 80 Švedinj v starosti med 35 in 64 so naključno razdelili v tri skupine.:

  • Skupina A je svoj obraz 6 tednov mazala z drago kremo,
  • skupina B je uporabljala poceni kremo,
  • skupina C pa je uporabljala drago kremo v neoznačenem lončku.

Ocene so podale ženske same, raziskovalci in aparatura za merjenje profilometrije (ki meri gube, konture in obrazne linije). Rezultati so pokazali, da med vsemi tremi skupinami ni bilo nikakršnega napredka v zvezi z gladkostjo gub, hkrati pa niti raziskovalci niti testiranke niso opazile, da bi bila njihova koža mlajša ali lepša.

Izgled obraza je pri vseh ostal isti, profilometrija pa je pokazala, da je bila koža olajšana pred zunanjimi vplivi enako tako pri dragih kot pri poceni kremah.

Nikakor vam ne želimo povedati, da ne obstajajo izdelki, ki bi vaši koži pomagali, seveda so, začeti je treba že pri kremah z zaščito pred UVA in UVB žarki. Svetujemo vam uporabo AHA in BHA izdelkov, vlažilnih krem, ki so polne antioksidantov, in še marsičesa, saj lahko tako svoji koži pomagamo, da čez 10 let ne bo videt 20 let starejša !

Vsekakor pa vse trditve, ki jih najdete na kozmetičnih izdelkih, vzemite precej z rezervo - če bi kreme dejansko delovale, kozmetična podjetja ne bi vsak mesec na police pošiljala novih izdelkov.